O projektu

Projekt „YMCA – Mladi za razvoj poljoprivrede”  Sisačko-moslavačke županije odobren za financiranje sredstvima pretpristupnog programa IPA IV. – Razvoj ljudskih potencijala. Ukupna vrijednost projekta je 100.101,28 EUR, od čega je EU kroz pretpistupni program IPA-Razvoj ljudskih potencijala osigurala 85.086,09 EUR bespovratnih sredstava. Ugovor je potpisan s Odjelom za financiranje i ugovaranje projekata Europske Unije (CES DFC) dana 12. srpnja 2011. godine.  Projekt  YMCA je usmjeren podizanju razine znanja i vještina dugotrajno nezaposlenih mladih osoba u dobi 20-29 godina s područja od posebne državne skrbi u Sisačko-moslavačkoj županiji, s ciljem pružanja pomoći pri osnivanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrta i tvrtki koje se bave poljoprivrednom djelatnošću i turizmom. 

Sredstvima projekta će biti opremljena Poduzetnička učionica u prostorijama Srednje škole Glina, u kojoj će se provoditi edukativne aktivnosti kroz tri modula:

1. Proizvodnja zdrave hrane
2. Samozapošljavanje i registriranje OPG-a/obrta/tvrtke
3. Mogućnosti financiranja projekta kroz IPARD program i upravljanje projektnim ciklusom.

Nakon edukacije, zainteresiranim osobama bit će osigurano stručno vodstvo pri poduzimanju prvih poduzetničkih koraka. Dionici ključnih potpornih institucija bit će umreženi s ciljem pružanja pomoći i informacija o mogućnostima financiranja poduzetničkih aktivnosti.  Projekt promovira model samozapošljavanja kao oblik zapošljavanja, te podiže razinu informiranosti o mogućnostima ekološke poljoprivredne proizvodnje. 

Ciljna skupina projekta su mlade osobe nezaposlene dulje od jedne godine, u dobi  20 do 29 godina sa završenom srednjom školom ili nižom razinom kvalifikacija i vještina, s područja Gline, Topuskog i Gvozda; nezaposlene mlade osobe koje žele pokrenuti vlastiti posao. Predviđeno trajanje projekta je 12 mjeseci.