Održan sastanak partnera projekta „YMCA – Mladi za razvoj poljoprivrede”

U ponedjeljak, 9. srpnja 2012. godine u prostorijama Sisačko-moslavačke županije održan je sastanak partnera projekta „YMCA – Mladi za razvoj poljoprivrede”, financiranog sredstvima Europske unije u iznosu od 85.086,09 EUR kroz program dodjele bespovratnih sredstava „Mladi na tržištu rada“ u sklopu IV. komponente IPA programa – „Razvoj ljudskih potencijala.“ Ukupna vrijednost projekta je 100.101,28 EUR-a.
 

Sastanak je otvorio zamjenik sisačko-moslavačke županice Andrija Rudić, a uvodnu riječ dala je pročelnica županijskog Upravnog odjela za upravljanje pristupnim fondovima i poticajnim sredstvima Tatjana Puškarić. Potom je voditeljica projekta Snježana Tomašević predstavila provedene aktivnosti projekta „YMCA- Mladi za razvoj poljoprivrede“ koje su obuhvaćale uključivanje nezaposlenih mladih osoba u dobi od 18 do 30 godina u edukativne aktivnosti tri održana modula: Tečaj o proizvodnji zdrave hrane – teoretski dio, Tečaj o samozapošljavanju i Tečaj o upravljanja projektnim ciklusom – IPARD program. Praktični dio Tečaja o proizvodnji zdrave hrane održan je na poligonu Srednje škole Glina gdje su se polaznici imali priliku upoznati s ekološki prihvatljivim načinom uzgoja hrane. Nakon edukacije, a sukladno interesu kojeg su iskazali, provedena je aktivnost savjetovanja sedmero polaznika o pokretanju vlastitog posla, odnosno samozapošljavanju.
Tijekom sastanka projektni partneri raspravljali su o projektnim idejama koje će usmjeriti na neke od dostupnih natječaja za financiranje, a koji su tematski vezani uz projekt „YMCA –Mladi za razvoj poljoprivrede”, s ciljem stvaranja boljih životnih uvjeta i promicanja raznovrsnih gopodarskih aktivnosti. Također, projektni partneri planraju u skorije vrijeme održati sastanak u vezi s pripremom projektnih prijedloga za apliciranje na sredstva Europskog socijalnog fonda.
Nakon sastanka, održana je konferencija za novinare na kojoj su prezentirani ciljevi, aktivnosti i rezultati projekta „YMCA –Mladi za razvoj poljoprivrede”.
"Jedna od polaznica već je osnovala udrugu koja će okupljati ostale polaznike i sve mlade zainteresirane za poduzetništvo u poljoprivredi", rekla je pročelnica Područne službe Sisak HZZZ-a Marica Đureković.
"Ovim projektom učinili smo iskorak u planiranju, općenito. Projekt i njegovi rezultati vrlo su vrijedni pa ćemo ga kao pilot-projekt distribuirati dalje", najavio je zamjenik županice Andrija Rudić.