Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „YMCA – Mladi za razvoj poljoprivrede”

Projekt „YMCA – Mladi za razvoj poljoprivrede” Sisačko-moslavačke županije prijavljen je na natječaj programa „Mladi na tržištu rada“, te odobren za financiranje sredstvima pretpristupnog programa IPA IV. – Razvoj ljudskih potencijala. Ugovor je potpisan s ravnateljicom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Odjelom za financiranje i ugovaranje projekata Europske Unije (CES DFC) u utorak, 12. srpnja 2011. godine, kada i službeno počinje provedba projekta.


Projekt YMCA je usmjeren podizanju razine znanja i vještina dugotrajno nezaposlenih mladih osoba u dobi 20 do 29 godina s područja posebne državne skrbi u Sisačko-moslavačkoj županiji, s ciljem pružanja pomoći pri osnivanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrta i tvrtki koje se bave poljoprivrednom djelatnošću i turizmom.

Partneri projekta su:
 Sisačko-moslavačka županija, nositelj
 Grad Glina
 Općina Topusko
 Srednja škola Glina
 Obrtnička komora Sisačko-moslavačke županije
 Hrvatska gospodarska komora-Županijska komora Sisak
 Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Sisak
 
Sredstvima projekta će biti opremljena Poduzetnička učionica u prostorijama Srednje škole Glina, u kojoj će se provoditi edukativne aktivnosti kroz tri modula:

1. Proizvodnja zdrave hrane
2. Samozapošljavanje i registriranje OPG-a/obrta/tvrtke
3. Mogućnosti financiranja projekta kroz IPARD program i upravljanje projektnim ciklusom.

Nakon edukacije, zainteresiranim osobama bit će osigurano stručno vodstvo pri poduzimanju prvih poduzetničkih koraka. Dionici ključnih potpornih institucija bit će umreženi s ciljem pružanja pomoći i informacija o mogućnostima financiranja poduzetničkih aktivnosti. Projekt promovira model samozapošljavanja kao oblik zapošljavanja, te podiže razinu informiranosti o mogućnostima ekološke poljoprivredne proizvodnje.
Ciljna skupina projekta su mlade osobe nezaposlene duže od jedne godine, u dobi 20 do 29 godina sa završenom srednjom školom ili nižom razinom kvalifikacija i vještina, s područja Gline, Topuskog i Gvozda; nezaposlene mlade osobe koje žele pokrenuti vlastiti posao. Ukupna vrijednost projekta je 100.101,28 EUR, a trajanje 12 mjeseci.